10 Nisan 2018 Salı

Neden Bitkili Tanklarda Co2 olmalı

Arkadaşlar Co2 karbondioksit sistemi hakkında birçok soru gelmeye devam ediyor ve bir blog daha yazma ihtiyacı duydum. Sorulan soruların en başında Co2 olmadan hangi bitkiler olur sorusu geliyor.
Arkadaşlar böyle bi genelleme yapamayız. Bunun sebebi şudur: Bitkiler doğal ortamlarında besini ve co2 yi doğadan alırlar ve yaşamlarını sürdürürler.  Akvaryumlarımızda ise bunu bizim yapmamız gerekir. Yani bitkilerin fotosentez yapması için co2 yi bizim dışardan vermemiz gerekiyor. Ama şöyle bişey söyleyebiliriz co2 istemeyen bitki değilde co2 ye az ihtiyacı olan bitki vardır. Ama co2 olmadan sağlıklı bitkili tank yapmamız söz konusu bile değildir. Bunun en sağlıklı yoluda tüplü sistemdir. Bir kere masraf yapıp ömür boyu sağlıklı bitkiler yetistirebiliriz.

7 Nisan 2018 Cumartesi

Bitkili Akvaryumlarda Aydınlatma Seçimi

Bitkili akvaryumlarda hiç şüphesiz hobicilerin en zorlandığı kısım aydınlatma seçimidir.
Bunun önemli  bir sebebi piyasada birçok ışık seçeneği olmasıdır. Led, floresan, ampul vs. birçok seçenek vardır.
Peki bize uygun olanı nasıl seçeceğiz.
Arkadaşlar burada benim tavsiyem bu işin uzmanı insanlardan yardım almanız. Kendiniz alıp yapamazmısınız tabiki yaparsınız ama bir çok hobici bizlere geri dönüş yapıp ışığım var ama bitki ölüyor diyor. Ne kullanıyorsunuz diyince 60 cm yukseklikteki tankta floresan kullanıyorum yada 30 cm yükseklikteki tanka dükkandan led söktüm taktım diyor. Arkadaşlar floresan kullanın ledde kullanın tabiki ama nerelerde ve hangi cins: 50 cm ve altı tanklarda marka kaliteli floresan kullanin mesela giesman jbl gibi.
Led ise 10.000 k yada power led tercih edin.
Floresanin dez avantajı yosun problemini tetiklemesi ve her sene değişilmesi gerektiği için maliyetli olması.
Peki yeterli ve maliyeti düşük ışığı nasil seçeriz: Burada dedigim gibi bu konuda uzman tecrübe sahibi bizler gibi bu işin içinde olan arkadaşlardan yardim alınız.
Bizlerin tavsiyesi uzun yıllar kullanabileceginiz yosun yapmayan ve maliyeti düşük olan 10.000 k smd led Armatür kullanmanız. 50 55 cm yüksekliğe kadar bu ışıklar max performans sergilerler, yosun yapmazlar ve düşük maliyettedirler.
Peki tankim 55 cm üzeri ben ne yapacağım dediginizi duyar gibiyim. Arkadaşlar buradada devreye power led Armatür giriyor. 55 cm altina tavsiye etmediğim (güçlü geliyor) ama 55 60 cm üzerinde yüksek performans gösteren bir ışık türüdür...
Sonuç itibari ile aydınlatma seçerken ucuz yada herkez bunu söylediyi deil. Uzman tavsiyesi dinleyiniz...
Sağlıklı hobiler dilerim...


1 Nisan 2018 Pazar

Bitkili Akvaryumda Filtrasyon

Bitkili akvaryumlarda filtrasyon önemli bir ekipmandır. Filtrasyonu tankımızın büyüklüğünü canlı yoğunluğunu göz önünde bulundurarak seçmeliyiz. Birçok farklı filtre sistemi vardir : Dış filtre sump sistemi iç filtre pipo filtre şelale filtre. Bunlardan en sağlıklısı bitkili tanklarda dış filtre iç filtre ve şelale filtre sistemidir. Burada dikkat etmemiz filtremisin saatte ne kadar su çevireceğidir. Küçük bir nano tanka 1000 lt/h bir dış filtre koyarsak hem bitkilerimiz hem canlılarımız akıntıdan rahatsız olacaklardır.  Yada 100 cm lik büyük bir tanka iç filtre koyarsak hem temizliği güzel olmayacaktır hemde alıntı tanka yetmeyecektir. Secim yaparken bir uzmandan destek almak yerinde olacaktır...